Haavakeste paranemise etapid

HAAVA PARANEMINE

ehk mis toimub Sinu nahaga pärast fibroblasti protseduuri.

LÜHIDALT: Naha sisse tekitatakse mikrohaav, mis paranedes pingutab nahka ning toimub uue kollageeni tootmine. Paranemine kestab umbes 8 päeva. Fibroblasti reklaamitakse kui valutut ja kiire paranemisega protseduuri ning paranemisperioodiks lubatakse 2-3 päeva. Tegelikkuses see nii ei ole. Ainuüksi paistetus võib kesta 2-4 päeva ning haavakestel püsivad kärnakesed umbes nädalakese. Seega, kui lubatakse, et plasmalifting paraneb ning annab tulemused kolme päevaga, siis tõenäoliselt ei ole tegu selle protseduuriga…  Siiski on tulemused hämmastavad ning selle nimel tasub tõesti need kaks nädalat kärnakeste eemaldumist + punetust ära kannatada.

PÕHJALIKUM ÜLEVAADE HAAVA PARANEMISEST

Fibroblasti protseduuril tehtav “plasmapuudutus” tekitab sisuliselt mikrohaava, mille paranemine on sarnane tavalise haavaga.

Paranemine algab vahetult pärast haava tekkimist, ehk vahetult pärast plasmapliiatsiga augukese tekitamist. Iga haav paraneb erinevalt ning see on tingitud kliendi eripäradest.

Haava paranemine jaguneb kolme etappi ( inflammatsioon ehk põletik, proliferatsioon ehk vohamine ning maturatsioon ehk küpsemine). Need kolm etappi on üksteisega kattuvad ning üksteisest sõltuvad.

Ka mikrohaavakeste (sh fibroblasti ning püsimeigiga tekitatavate mikrohaavakeste) puhul esineb põletikuperioodi etapp. See on esimene reaktsioon koekahjustusele ning kõige tugevam 3ndal kuni 5ndal päeval pärast haava teket. Põletikuperioodi eesmärk on kaitsta organismi lisakahjustuste eest ja puhastada haava piirkond surnud rakkudest.

Mõne tund pärast haava tekkimist produtseerib põletik haava piirkonnas leukotsüüte, neutrofiile, monotsüüte, makrofaage, lümfotsüüte, mis kõik aitavad kaasa haava paranemisele.

Proliferatsiooni ehk vohamise perioodil moodustub granulatsioonikude, haava servad lähenevad teineteisele ja toimub epiteeli kasvamine. Haava põhja tekkinud kapillaarid ühinevad tervete soontega ja moodustavad veresoonte võrgustiku. Tihe veresoonte võrgustik tagab rakkudele hapniku ja toitainete saamise. Granulatsiooni perioodis tekkiv FIBROBLAST tekitab kollageeni võrgustiku ümbritsemaks uut veresoonte võrgustikku haavas.

Fribroblast toodab ka liimi sarnast ainet, mis täidab kudede vahelise ruumi, katab ja seob kokku kiud, andes neile paindlikkuse ning lähendab haava servu teineteisele.

Järgneb epitelisatsioon ja kontraktsioon – siin etapis tõmbub ümbritsev nahk haava peale. Haava servad lähenevadteineteisele umbes 0,2 mm ööpäevas seni, kuni epiteelirakud ühtivad. See etapp toimub umbes 7ndal-9ndal päeval, eemalduvad pisikesed kärnakesed ning nahk saab taas puhtaks.

Küpsemisperiood algab mõni nädal pärast haava tekkimist ja võib kesta nädalaid. Pehme kollageen asendatakse tugevamaga ning seetõttu on protseduurijärgsed muudatused saavutanud lõpliku tulemuse kahe kuu möödumisel.

Enne fibroblasti protseduuri. Klient on tulnud eemaldama ilusüstidest tekkinud ebaloomulikku kortsukest põsel.
Foto kohe pärast protseduuri. Paranemine on alanud ning sellised augukesed püsivad naha pinnal umbes nädalake.